Het kiezen van de juiste CV-Ketel

CV of centrale verwarming wil niets anders zeggen als verwarmen vanuit een centraal punt. De oude Romeinen begonnen hier mee. Ze maakten een vuurtje onder de grond en transporteerden de warme lucht door de verschillende ruimtes.
Tegenwoordig is het allemaal iets beter geregeld maar de vergelijking kan gemaakt worden. Het belangrijkste punt in de huidige centrale verwarming is de ketel. De ketel zorgt voor de verwarming van het water dat door de radiator loopt. Ook voor het warme water naar de keuken en de badkamer wordt vaak de ketel gebruikt. Dit is de combiketel.
Er is een ruime keuze aan ketels en aanbieders. Globaal gezien kunnen we de ketels in 3 groepen indelen. De conventionele combiketel, HR combiketel en de VR combiketel. Combi is dus de mogelijkheid om verwarming en warm watergebruik te combineren. Voor alle 3 geldt dat ze allemaal lucht nodig hebben voor de verbranding. Deze verbranding kunnen we onderverdelen in een open verbrandingssysteem en een gesloten verbrandingssysteem.

Open of gesloten verbrandingssysteem

Het verschil tussen een open en gesloten verbrandingssysteem wordt bepaald door de luchtaanvooer. De lucht aanvoer is nodig voor de verbranding. Bij een open systeem wordt de lucht aangezogen uit de ruimte waar het toestel geplaatst is. In een gesloten systeem wordt de lucht met behulp van een ingebouwde ventilator en een daarop aangesloten pijp de verbrandingslucht van buiten gehaald. Een open systeem is goedkoper maar haalt dus de lucht van binnenuit. Dit betekent dat de lucht minder schoon is en dat het toestel altijd in een goed geventileerde ruimte moet worden opgesteld.

Grote verschillen

Het grote verschil in (combi) ketels heeft met het rendement te maken. De conventionele ketel heeft een rendement van 65%. Dit wil zeggen dat 65% van de energiewaarde van het gas wordt omgezet in warmte. Bij een HR (Hoog Rendement) ketel ligt die waarde op 97% en bij een VR (Verbeterd Rendement) ketel ligt dat op 83%. De laaste ketels zijn dus aanzienlijk zuiniger. Wanneer U voor een HR of VR ketel gaat dan krijgt U te maken met een hogere aanschafprijs. U zult dus moeten nagaan of de investering het waard is. Het heeft bte maken met de energiebesparing, de tijd dat U b.v. nog in uw woning blijft wonen en met het te verwarmen oppervlak.

Het kiezen van de juiste ketel.

Het ruime aanbod van verschillende type ketels, de mogelijkheid om een combiketel te nemen, de verschillende type huizen, het aantal ventilatoren zijn allemaal factoren die de juiste keuze van een ketel lastig maken.
Het aanschaffen van een CV-instalatie is niet eenvoudig en kan U hierin goed advies geven. Ik zal u graag te woord staan om al uw vragen en /of problemen op te lossen. U kunt uw vraag kwijt onder de rubriek Contact.

U kunt ook bellen naar 06-10700114.